Feestelijke opening van Moving Futures in Tilburg

16 januari 2018

Net als vorig jaar is het de eer aan Tilburg/DansBrabant het festival feestelijk te openen in alle mogelijke ruimtes in en rond Theater De NWE Vorst. De openingsavond is een avond vol voorstellingen over vrijheid en het spelen met regels, tussen de regels door.

Officiële openingsavond – donderdag 25 januari
Om 20:30 uur beleeft het sociaal-artistieke project Portraits van Corpo Máquina (choreograaf Guilherme Miotto) zijn eerste presentatie (een ontmoeting tussen 5 ex-gedetineerden en 5 jonge dansers) en speelt Infinite games van Joseph Simon en Jonas Frey. Daaraan voorafgaand ben je vanaf 19:00 uur welkom in een onderzoeksinstallatie van Katja Heitmann en een improvisatie-installatie van Sabine Molenaar. 1-op-1 napraten kan met theaterschrijver Anna van der Kruis tijdens ontmoetingsprogramma Dicht bij Anna. De avond wordt vlammend afgesloten door de Tilburgse urban crew FreeFree.

Dans, durf, film & talks – vrijdag 26 januari
We starten op locatie om 17:00 uur in de DansBrabantDepenDance met het speelse 25 Feet van The100Hands
Connor Schumacher nodigt op vrijdagavond vervolgens de toeschouwer uit in het futuristische digitale spiegel-paradijs Transitioning Performance. Daarna duikt Fernando Belfiore met de performance-installatie The Cave in zijn handgemaakte universum van psychedelische projecties van vaporwave beelden en gemanipuleerde objecten. Daaraan voorafgaand ben je vanaf 19:00 uur welkom in een onderzoeksinstallatie van Katja Heitmann en een improvisatie-installatie van Sandman/Sabine Molenaar.

Speciaal voor Moving Futures presenteren we o.l.v. Pop Up Cinema een avond in het teken van Dans & Film.  Want hoe maak je nu eigenlijk een goede dansfilm? En maak je die samen of alleen. We gaan in gesprek met professionals uit de twee vakgebieden. We brengen choreografen, dansers en filmmakers dichter bij elkaar.

‘Sexy Saturday’ – zaterdag 27 januari
Op de afsluitende zaterdag staan de onderwerpen gender en seksualiteit centraal. Karel Tuytschaever plaatst in zijn installatie de wereld van mannelijke sekswerkers tegenover die van een danser. Het mannelijke en vrouwelijke wordt door Igor Vrebac en componist Tonny Nobel blootgelegd in een hypnotiserend sexy ritueel (TRÆNS ). Ook Moreno Perna leidt ons van een clichématig vrouwbeeld naar een meer androgyn perspectief in zijn solo XYX.  NEON Collective nodigt je uit in een wereld van homo’s en cyborgs – samensmeltingen van mens en machine – door vloeiende overgangen en zwaar dansen.

Voorafgaand aan dit avondprogramma kun je om 17 uur al naar Slippery slopes for golden heels van Hilde Elbers, een bewerking van de Katholieke Stabat Mater tot dansvoorstelling. Net buiten het drukke winkelgebied spelen Hilde en haar krachtige danseres Judit Ruiz Onandi dit duet aan het einde van de middag in een Tilburgs kerkje.

Moving Futures is een initiatief van: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. Mede mogelijk gemaakt door: Bank Giro Loterij Fonds, BNG Cultuurfonds, Stichting Diorapthe, Fonds21, Fonds Podiumkunsten, Janivo Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds.