Hoop

20 januari 2020

 

Dit jaar is er extra aandacht voor Hoop en hoe makers daar een hedendaagse invulling aan geven.

“Hoop als onverwoestbaar menselijke waarde, onontbeerlijk om de toekomst überhaupt tegemoet te kunnen zien. Hoop niet als een passief en wellicht naïef vertrouwen, maar hoop als een actief en daadkrachtig koesteren van menselijke waarden en mogelijkheden, de hoop van een nieuwe generatie makers.”

Heleen Volman, DansBrabant

“Juist in een tijd waarin de wereld in brand lijkt te staan, kiest Moving Futures als thema voor ‘hoop'” Frans van Hilten interviewde voor DansMagazine (verschijnt 14 februari) drie makers over het thema, waaronder Kim-Jomi Fischer & Marta Alstadsaeter over de voorstelling As Much As It Is Worth (foto). “We spelen met kleine verschillen, met het zoeken naar een punt waarop we allebei in evenwicht zijn. …Marta is vrij klein en ik ben vrij groot. Hoe vind je toch een fysieke gelijkwaardigheid als je zo verschillend bent? … Het element van hoop zit er in zoverre in dat we voor elkaar hebben gekregen dat het werkt”.

Ook Ruben Chi, met de voorstelling Moving Sounds op tournee met het festival is aan het woord. Hij spreekt liever van geloof in jezelf dan van hoop. “Bij hoop leg je je geloof in iets onzekers. Als je in de scene waar ik vandaan kom iets wilt bereiken, ga je er helemaal voor en stel je je geloof in jezelf.

Annemijn Rijk herkent zeker hoop in haar creatie en verwijst naar haar inspiratiebron voor de dansfilm Re:Born: ‘hoe een giraffe bij de geboorte drie meter naar beneden valt. Het eerste wat het beest doet is opstaan.’

Andreas Hannes, haalde Hoop aan tijdens een interview van Jacq. Algra voor het Parool over zijn nieuwe voorstelling Tremble:

“Mogelijk is dat ook het effect op de toeschouwer die ons eindeloos huppelbewegingen ziet maken. Dat hij zich zijn eigen kindertijd herinnert en tegelijkertijd ziet dat het iets van een groep is, van ons samen. We zijn allemaal voortdurend in transitie, hokjes kunnen we doorkruisen. Onze identiteit blijft, net als de dans, altijd in beweging. In die zin is dit een choreografie van hoop.”

In veel voorstellingen komt hoop terug in de vorm van een krachtige oproep: om te geloven in het lichaam (Annemijn Rijk), om te verenigen (Ruben Chi) of om een gebed voor vrijheid van de sociale beperkingen van geslacht, nationaliteit, kleur en religie (Keren Rosenberg). Dit oeroude thema krijgt een hedendaagse jas.

——————————
As Much As It Is Worth – Marta & Kim
Tremble – Andreas Hannes
RE: Born – Annemijn Rijk
Moving Sounds – Ruben Chi 

Volledige playlist >>>