Q&A met Anrhemse Meisjes

23 april 2021

Arnhemse Meisjes presenteren dit jaar hun nieuwe dansfilm Memories of the Future die je kunt bekijken op Zondag 25 april in een speciaal programma van korte films.

 

Wat gaf de inspiratie om Memories of the Future the creëren?

Door de eerste lockdown werden al onze voorstellingen die zomer afgezegd. We wilden graag een manier zoeken hoe we de puurheid van buitentheater nog bij de mensen thuis konden brengen, dus besloten we een dansfilm te maken op een stedelijke buitenlocatie. Het verhaal Memories of the Future gaat over hoe we allen deel zijn van elkaar en hoe paden uit het verleden en toekomst door elkaar heen lopen en samen komen in het nu. Dit gevoel vinden we belangrijk over te brengen, juist in deze tijd.

Hoe hebben jullie samengewerkt, als collectief en met jullie samenwerkingspartners, tijdens het maakproces en tijdens het filmen van de korte film?

Dit was de allereerste keer dat we een dansfilm zouden gaan maken als collectief, dus alles was voor ons nieuw!
Gelukkig werkten we samen met cameraman Floris Verweij die al de nodige ervaring had met dansfilms. Hij vroeg ons om alles uit te schrijven en een shot list te maken van elke scene. Als collectief bedachten we de verhaallijn en camerastandpunten voor elke moment in de film. Omdat het werken met een drone zo anders is dan met een gewone camera, gingen we al een dag eerder wat shots uitproberen op locatie. Van bovenaf ziet alles er zo anders uit en dat konden we alleen zien door het uit te proberen en terug te zien. Deze repetitie filmdag was essentieel voor zowel ons als voor Floris. In je hoofd kun je wel hele vette ideeën bedenken, maar in werkelijkheid werken sommige dingen gewoon niet. Of kom je erachter dat iets wat je nooit had kunnen bedenken juist magisch is. Schaduwen die mee dansen, rennen en springen bijvoorbeeld!

Wat is, in dit digitale tijdperk en met de beperkingen van de pandemie, het belang van dansfilms voor de dansscene? Helpen ze de kloof te dichten tussen artiesten en publiek? 

Het is een realiteit dat sinds een jaar vele artiesten in de filmkunst een manier hebben gevonden om hun artistieke noden uit te drukken en te manifesteren en ze naar het publiek te brengen. Dankzij dit medium zijn dansers in staat geweest opnieuw zichtbaarheid te vinden. Nu in deze tijd, betekent zichtbaarheid zoveel meer dan wat het voor 2020 betekende; het heeft een dieper gevoel van verbondenheid met de wereld, het is een oproep om te zeggen ‘Ik sta hier nog, met twee sterke benen op de grond ‘. Het is duidelijk dat het medium film veel dansers helpt, om te kunnen werken, hen in contact brengt met anderen en het gat van sociale afstand te dichten. We mogen echter niet vergeten dat een dansfilm en een live dansvoorstelling twee verschillende kunstvormen zijn, die elk een specifieke rol hebben voor de artiest zelf en voor het publiek. Dus ook al helpt film ons allen in dit specifieke moment, het zal nooit de ervaring van een live voorstelling kunnen vervangen.
Wat kan het publiek verwachten van Memories of the Future? 

Onze intentie met deze dansfilm is om het publiek een ervaring te geven. We nodigen het publiek uit om met hun zintuigen in de film te duiken en zich te laten leiden en raken door wat ze zien, horen en voelen door de film heen. Dat ze worden meegevoerd in een reis die plaatsvindt op een gevoelslaag en die je niet meteen in staat stelt het te kunnen verwoorden of te begrijpen met je hoofd. We hopen dat het je een gevoel van herkenning geeft die dieper gaat dan een gedachtengang.

 

Memories of the Future
Online te zien:

Zondag 25 april, 16.00 uur
Kaarten € 9,00
Koop hier je kaarten >