Q&A met Anton van der Sluis

22 april 2021

Tijdens het Moving Futures festival 2021 geeft Anton van der Sluis elke dag een ‘kijkje in de keuken’ van zijn residentie rondom het thema Homo Ludens, de spelende mens. Elke dag kunt u de deuren van De Nieuwe Oost Arnhem – Theater aan de Rijn binnenstappen en zijn creatie- en onderzoeksproces aanschouwen.

 

Tijdens Moving Futures Festival 2021 geef je ons een kijkje in je residentie Homo Ludens. Kun je ons vertellen hoe je hieraan bent begonnen? Wat was je inspiratie voor dit onderwerp?

In mijn voorstellingen wil ik het lichaam van mijn publiek aanspreken, maar ook hun fantasie en hun spelende kant. Het idee voor deze residentie is ontstaan vanuit MIND THE BODY mijn eerste voorstelling. Dat was een fysieke ontdekkingstocht waarin ik spelenderwijs meer van mijn lijf en de verbindingen ontdekte. Dit spelende element was daarin als een soort onderstroom al aanwezig, maar het lichaam was het centrale thema. In deze residentie wilde ik dit graag omdraaien. Ik wilde me focussen op deze ‘spelende mens’  en het idee van de homo ludens onderzoeken. Ik heb De Nieuwe Oost Arnhem benadert of ik met dit onderwerp bij hun een week mocht komen onderzoeken, of beter gezegd: mocht komen spelen.

Op welk punt in het creatieproces voor Homo Ludens ben je op dit moment? Is er iets wat je hebt ontdekt of een inzicht wat je hebt opgedaan tijdens je residentie wat je zou willen delen?

Ik ben aan het begin van het begin van het creatieproces. Wat ik ga tonen deze week is materiaal uit de allereerste onderzoeksweek. Ik heb het gevoel alsof ik in deze week verschillende kanten van spelen heb gevonden, maar dat er in elk meer diepte te ontdekken valt. Het voelt alsof ik op verschillende plekken in de grond heb geboord en er kleine bronnetjes zijn ontstaan die nu langzaam meer samenvloeien. Maar er moet nog meer geboord worden, er valt nog meer te ontdekken.

Tijdens het proces merkte ik weer hoe belangrijk spelen is. Speelsheid heeft een soort creatie-kracht in zich. Die gebruiken we als kinderen heel veel, maar daar kunnen we als volwassenen misschien wel meer gebruik van maken. Speelsheid is eigenlijk heel productief haha.

Je hebt deze residentie samen gedaan met Nick Deroo, maar jullie hebben al eerder samengewerkt. Waarvoor was dat? Wat wilden jullie in de residentie voor Homo Ludens precies onderzoeken?

Nick en ik hebben een hele leuke samenwerking waarbij we elkaars hoofd en lichaam goed begrijpen. Voor MIND THE BODY had ik Nick gevraagd om de voorstelling samen met mij af te maken en samen de eindregie te creëren. Dit was ons beiden goed bevallen, dus nu vroeg ik hem om bij de eerste onderzoeksweek voor Homo Ludens al mee te doen. Hierdoor kon ik meer opgaan in het spelen omdat ik hem als extra oog van buitenaf had en hij goed snapt wat ik zoek.

Deze residentie voor Homo Ludens was eigenlijk nog heel vrij en breed. De grootste vraag die steeds terug kwam was dan ook: Wat is Spelen? We lazen hoe bijvoorbeeld Johan Huizinga beschreef dat spel eigenlijk in alles in het leven aanwezig is en verschillende kenmerken heeft. Maar er is ook een gevoel wat spelen geeft, een soort speelse creatieve energie. Wat is spelen voor ons, waar zit dat allemaal in?

Wat zijn je toekomstplannen en dromen voor Homo Ludens?

Ik wil heel graag nog meer onderzoek doen naar deze Spelende Mens. Het voelt alsof ik een levenslang onderzoek hiernaar zou kunnen doen. Maar uiteindelijk wil ik er ook graag een voorstelling van maken die in de theaters kan staan. Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe ik de uiteenlopende vormen van spelen die ik gevonden heb uit kan diepen en met elkaar kan verbinden. Ik zou met de voorstelling een ode willen brengen aan het spelen en aan de spelende mens en daarmee mensen willen inspireren om de speelse energie in zichzelf te cultiveren.

 

van do 22 t/m wo 28 april verschijnt er elke dag een nieuwe video online.
Deze content wordt gebundeld besproken op de laatste festivaldag: donderdag 29 april, om 19.00 uur.