Q&A met Ruben Chi

23 april 2021

Ruben Chi is een veelzijdig kunstenaar en dat zie je terug in de verschillende projecten die hij dit jaar op het festival presenteert: de dansvoorstelling Solitude, de dansfilm Moving Sounds en een workshop over freestyle en improvisatie.

 

Tijdens deze editie van Moving Futures, presenteer je de voorstelling Solitude. Wat was de inspiratie voor dit voorstelling?

Mijn inspiratie voor dit stuk komt uit eigen ervaring. Ben zelf door een flinke eenzaamheid moeten gaan wat dit stuk weer een flinke persoonlijke draai geeft. Ik heb er mijn kracht uit kunnen halen, en het heeft me doen realiseren dat iedereen in zijn leven in bepaalde opzichtes door eenzaamheid gaat, je kunt je ook eenzaam voelen met een hele groep mensen om je heen.  Uiteindelijk draait het ook om je begrepen voelen.  Uiteindelijk brengt eenzaamheid je ook dichter bij jezelf, je leert jezelf kennen tot in het diepste putje.

Hoe was de ervaring van het filmen van Moving Sounds en het samenwerken met de dansers?

Dit was een hele bijzondere proces, Moving Sounds is eigenlijk een stuk die je in het echt moet meemaken. De emoties, het geluid, de gevoelens, de verbinding tussen muziek & dans. Dus het was een hele uitdaging om dat allemaal op beeld te krijgen. We hebben er met heel veel passie aan gewerkt en het was voor ons heel fijn om uiteindelijk nog iets met deze productie te kunnen doen. We moesten hier vorig jaar abrupt mee stoppen halvewege onze repetitie proces omdat Corona toen kwam binnenvallen, we hebben het stuk nooit kunnen afmaken. De film is een fijne troost op een productie die we niet hebben kunnen afmaken in 2020, maar die we altijd bij ons zullen dragen
Moving Sounds zal in de toekomst als productie nog worden hervat, daar ben ik zeker van.

Op de 29e laten we de resultaten zien van je Hip Hop freestyle workshop. Wat is volgens jou het belang om dans en urban dance te leren? Wat zijn de beste tools voor improvisatie?

De beste tools voor improvisatie is de bewustwording van jezelf en je eigen kracht.
Voor mij is dit ook de fundering van Hiphop, authenticiteit en kracht vinden in je eigen stem.
Dit is iets wat zich terug vormt in mijn werk, bezieling en je durven te uiten, zonder een filter erop.

 

Solitude
Online te zien:
Zondag 25 april, 20.00 uur
incl nagesprek in studio.x
kaarten: € 9,00
Koop hier je kaarten