Q&A met Selm Wenselaers

28 april 2021

Selm Wenselaers heeft ons Moving Futures festival geïnterviewd tijdens het georganiseerde nagesprek. We namen even de tijd om hen enkele vragen te stellen

Je hebt een aantal van de kunstenaars van Moving Futures geïnterviewd. Wat trok uw aandacht? Waren er punten van overeenkomst in hun antwoorden of benaderingen?

Ik was blij verrast door de veerkracht en inventiviteit die de makers toonden. Het is een uitputtend jaar geweest, waarin ik zelf regelmatig de zin en energie verloor. Het raakte me om te zien hoe deze jonge mensen bleven voort bewegen.

Is het online presenteren van dans volgens u een verplichting door de tijd waarin we leven? Of zijn er volgens jou ook positieve aspecten aan dit format?

De makers van Moving Futures tonen dat er andere wegen zijn om hun werk in deze tijd te presenteren zoals met de DIY projecten waarbij het publiek zelf aan de slag gaat. Het voorbije jaar hebben we collectief de virtuele omgeving geëxploreerd: een online dansfestival biedt daar een mooie reflectie op.

Wat zie je graag in een dansvoorstelling, als dramaturg en professioneel toeschouwer?

Energie en verbinding. Ik geef me graag over aan de energie van de performers. Dat is vaak lastig bij een online performance, maar niet onmogelijk, zo blijkt.

Je hebt veel choreografen ontmoet en kent het dansveld goed. Hoe denkt u dat de dans zich zal ontwikkelen?

Ik vind de social choreography razend interessant, waarbij het publiek uitgenodigd wordt om zelf in beweging te komen en te ervaren. Dat komt ongetwijfeld door het jaar stilstand.