Moving Futures Festival 2019

17 december 2018

Vanaf 7 februari 2019 reist het vernieuwende dansfestival Moving Futures voor de vijfde keer langs verschillende steden in Nederland. In een even verfrissend als veelzijdig programma van voorstellingen, installaties, films en feestjes trekt een eigenzinnige generatie aan je voorbij die de dansdiscipline oprekt. Deze startende en verder gevorderde dans- en performancekunstenaars schitteren net zo fel op de pont, in de bioscoop en midden in de winkelstraat (geen dansdrempels!) als op het podium. Met het contextprogramma van open studio’s, workshops, essays, borrelpraat en -bingo zet Moving Futures je overal met je neus bovenop. Een initiatief van de vijf landelijke productiehuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision.

Vijf jaar verder
Na vier jaren stevige samenwerking tussen de huizen en evenveel edities van het festival is Moving Futures geworteld geraakt in de speelsteden en wordt er meer en meer avontuurlijk publiek bereikt. Jonge en vernieuwende makers, zoals Arno Schuitemaker en Cecilia Moisio, hebben met het festival als springplank een zelfstandige positie gekregen in het Nederlandse dansveld. Randprogramma’s als innovatieve bewegingsworkshops en talkshows over dans en film hebben zich kunnen ontwikkelen tot verdiepende succesformules. In elk van de elf speelsteden van 2019 kunnen we zodoende deze vijfde editie het festivalprogramma zo mooi mogelijk voor maker en bezoeker op maat maken.

Thema’s van nu
Elke festivalavond komen op prikkelende wijze verschillende actuele thema’s langs. Zo test Igor Vrebac in het MeToo-tijdperk met zijn powervrouwen Inbal, Nina en Nicole in HEROES de onvermoeibaarheid van het vrouwenlichaam. Judith Clijsters vraagt zich af hoeveel we in onze doorgedraaide fitnesscultuur van ons lichaam eisen. Piet Van Dycke & Annemijn Rijk richten zich in hun duet op de vandaag de dag zo aanwezige millenial-problematiek: het idee dat het leven altijd leuk moet zijn.

Nieuwe vormen
De nieuwe generatie werkt discipline-overstijgend en stelt in alle mogelijke nieuwe vormen de hedendaagse relatie tot het lichaam centraal. Zo is Choreopop van Jesús de Vega & Chai Blaq een kruising tussen een dansvoorstelling, een popmuziekconcert en live videoclips waarin lichaam en stem onafscheidelijk worden. In de interdisciplinaire samenwerking Emotional Porn – Exhibition of the Self van Keren Rosenberg & Tony Markus Sacharias houden een choreograaf, een ontwerper en een filmmaker je een haarscherpe spiegel voor.

Platform voor professionele ontwikkeling
Dansprofessionals worden uitgenodigd aan te schuiven bij een van de werksessies rond een urgent thema uit de hedendaagse makerspraktijk. Iedere stad legt zijn eigen accenten. Met onder meer de ontwikkeling van creatief producentschap (Amsterdam), choreografie, dans en wetenschap (Groningen), werken buiten de lijntjes (Tilburg), publiek en publieksontwikkeling (Rotterdam) en een symposium over lichamelijkheid in performance en dans ism NCPA, ArtEZ en RU (Arnhem). We realiseren in samenwerking met ITs Festival dit jaar in enkele steden een programma voor studenten van de Nederlandse academies.

“Het mooie aan dit festival is dat u even kort in de wereld van jonge makers kunt kijken en dat, waar u ook naartoe gaat, het stof geeft tot nadenken of discussiëren. Sommige dansstukken zullen u emotioneel raken, terwijl andere stukken u sprakeloos laten, het is kunst in zijn breedste en persoonlijkste vorm.” Theaterparadijs

Moving Futures en ITs Festival
In samenwerking met ITs Festival organiseert Moving Futures dit jaar in enkele steden een programma voor studenten van de Nederlandse academies.

 

Tour 2019

7 t/m 9 feb
Stadstheater Arnhem
Theater a/d Rijn, Arnhem

15, 16 feb
AINSI, Maastricht

20 t/m 22 feb
TR Schouwburg, Rotterdam

11 t/m 13 mrt
Theater Kikker, Utrecht

16, 17 mrt
Grand Theatre, Groningen

5, 6 april
Podium Bloos, Breda

2 t/m 3 mei
Korzo, Den Haag

9 t/m 11 mei
Theater De NWE Vorst, Tilburg

16 t/m 18 mei
LUX, Nijmegen

22 t/m 25 mei
Theater Bellevue, Amsterdam
Dansmakers Podium, Amsterdam

20 juni
Zwolse Theaters, Zwolle