PERSBERICHT Moving Futures 2017

16 december 2016

PERSBERICHT

Moving Futures Festival 2017
De meest toonaangevende jonge dansmakers van het moment, uit de stal van Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision.

Vanaf 25 januari 2017 tour het hedendaagse dansfestival Moving Futures weer door Nederland. Het festival presenteert de meest toonaangevende jonge makers van het moment uit de stal van de vijf Nederlandse danshuizen DansMakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Generale Oost en Random Collision. In acht verschillende theaters door het land krijgt het publiek een kijkje achter de schermen van de nieuwe generatie hedendaagse dansmakers.

geishas-miracle-jija-sohn

Geisha’s Miracle – Jija Sohn. Foto: Thomas Lenden

Persoonlijke ontmoetingen
Meer dan 12 verschillende voorstellingen van een divers pluimage aan makers reizen met het festival mee. De nieuwste generatie laat zich van zijn meest persoonlijke kant zien. Actuele thema’s over identiteit, authenticiteit, relaties en tijd vormen veelal het vertrekpunt voor het eerlijke en gedurfde werk.

In Geisha’s Miracle van Jija Sohn nodigen drie Aziatische dansers het publiek uit in hun exotische wereld, een visueel en muzikaal landschap, glimmend en blauw, braaf en pervers. Het werk ontstond vanuit de vraag hoe culturele diversiteit kan worden omgevormd tot universele waarden om zo tot de kern van de menselijke ervaring te komen. Ook voor Joseph Simon vormt zijn culturele achtergrond een uitgangspunt. In Third Culture Kid ontwart, herschikt en herinterpreteert hij de elementen waaruit de diverse culturen en talen die hij zelf belichaamt zijn opgebouwd.

Lana Čoporda balanceert op het randje van acceptatie en verzet in ZOOM, Hestia and Sheela na gig waarin ze de representatie van vrouwen in het dagelijks leven en de media onderzoekt. Ook Igor Vrebac worstelt zich langs stereotypes in zijn regie debuut Macho Macho waarin hij de mannelijke schoonheid op  de proef stelt. Wanneer mag een man zijn kwetsbare kant laten zien?

Hilde Elbers confronteert zichzelf en het publiek met het keurslijf van verwachtingen waarmee we onszelf voortdurend onder druk zetten en in Circle trachten Cecilia Mosio en zangeres Ineke van Doorn kritiek, faalangst en hun emoties daarover te overzien.

Relaties worden verder onder de loep genomen in O O O O O O O van Giulio D’Anna. In deze dansmusical delen acht jonge performers hun meest persoonlijke ervaringen over verbroken relaties en beschadigde intimiteit. Jefta Tanate en Aïda Quirro Salinas tonen met Nautural een duet waarin de dansers niet met en niet zonder elkaar kunnen en beweging alleen ontstaat in contact, dat tegelijkertijd zoveel mogelijk vermeden wordt.

De relatie tussen mens en tijd wordt monumentaal vormgegeven door Jasper van Luijk in The Definition of Now. Het is de vraag of we in staat zijn de manier waarop we tijd ervaren zelf kunnen vormgeven of sturen. Ook de installatie (SHIFT) van Inari Salmivaara doet je hierover nadenken. Zij voert je mee naar verdere oorden en nodigt uit tot het ervaren van kortstondige gewichtloosheid.

Een reis langs de dans van vandaag
Tijdens het Moving Futures festival krijgt het publiek, naast voorstellingen, ook een kijkje achter de schermen van de hedendaagse dans. Met interactieve inleidingen, spoedcursussen, nagesprekken en meet & greets ontdek je wat er aan een voorstelling vooraf gaat en wat jij als toeschouwer betekent voor de ontwikkeling van een opkomende choreograaf.

Het volledige programma wordt rond 23 december bekend gemaakt.
Houdt onze website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief via www.movingfutures.nl

Moving Futures Festival 2017
Tour-overzicht

Tilburg
25 t/m 27 januari
Theater De NWE Vorst

Amsterdam
2 t/m 5 februari
Theater Bellevue
Dansmakers Podium

Arnhem
9 t/m 11 februari
Stadstheater Arnhem
Theater aan de Rijn

Rotterdam
23 t/m 25 februari
Rotterdamse Schouwburg

Nijmegen
15 t/m 17 maart
LUX

Groningen
8, 9 april
Grande Theater

Utrecht
20 t/m 22 april
Theater Kikker

Zwolle
19 t/m 20 mei
Odeon

Voor meer informatie over dit project neem contact op met info@movingfutures.nl

Moving Futures is een initiatief van Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Generale Oost en Random Collision.