Ballet Russe

Joseph Simon

Ballet Russe is een duet op de scheidslijn tussen house en ballet. Geïnspireerd door het Ballets Russes dat een eeuw geleden met haar exotische flair Parijs op zijn kop zette, onderzoekt Joseph in dit werk opnieuw de aantrekkingskracht van het exotische.

Ballet Russe is een nieuw hoofdstuk uit Joseph’s serie Ballet Fantasies. In deze serie zet hij de technieken en codes van het klassieke ballet op alternatieve manieren in. Joseph onderzoekt of en hoe hij het klassieke ballet nogmaals kan transformeren en mee kan gaan met de tijdsgeest. Hij doet dit onder andere door het vermengen van ballet met elementen uit breaking, house, popping en dancehall.

Joseph mixt niet simpelweg danstalen, maar probeert zich te verhouden tot verschillende culturele tradities die hij allemaal maar deels belichaamt. Als witte man die opgroeide in verschillende landen (third culture kid) en zichzelf verschillende danstalen heeft aangeleerd, bevraagt Joseph in Ballet Fantasies niet alleen de aantrekkingskracht van het exotische, maar ook wat exotisch is voor wie en waarom.

Voorstelling

Concept, choreografie: Joseph Simon Dansers en co-creators:  Alesya Dobysh, Lukas Karvelis  Dramaturgie: Merel Heering Licht: Quintus Muziek: Jimmi Jo HuetingUne nuit sur le mont chauve, Mussorgsky Productie: Dansateliers Financieel ondersteund door: Prins Bernhard Cultuurfonds Met dank aan Bilal Bachir En met dank aan Auguste Bournonville voor zijn briljante bijdrage aan ballet en Ilyana Karthas, auteur van het boek When Ballet Became French, wat de inspiratie voor dit stuk vormde.