The Beauty of Falling Apart

Hilde Elbers

Choreografen/dansers Heather Ware en Hilde Elbers delen een diepgewortelde passie voor het buitenleven, voor de natuur. Ze zijn geïntrigeerd door het moment waarop de kracht van de natuur verandert van bevrijdend in bedreigend, het moment waarop onze eigen onbeduidendheid op de proef wordt gesteld en de drang om te overleven het overneemt. De blootstelling eraan vereist dat we onze eigen veiligheid vinden.

In deze solo’s gebruiken Hilde en Heather alleen wat ze voorhanden hebben: elkaar, hun lichamen en de fysieke ruimte die ze innemen om de dunne lijn te bewandelen van ‘je veilig genoeg voelen’. Vertrekkend vanuit vergelijkbare thema’s lijkt de vorm die hun werk aanneemt radicaal verschillend.

Pers
‘Is de mens wel in staat om tot het einde te gaan en om volledig onveilig te werk te gaan? Ik denk dat dit alleen maar geldt voor mensen die niet bang zijn voor de dood. Dat iedereen op een gegeven moment zich gaat schamen om de gedachte dat je risicoloos op zoek bent naar het einde. Dat je, net als in Hildes solo, je handen in je zakken steekt en achteruit loopt.’
Uit een Dans&Durf-essay van Ilona Roesli.

Foto: Goran Turnsek.

Voorstelling

Choreografie en performance: Hilde Elbers en Heather Ware
Muziek: Arthur van der Kuip en Jakob Koranyí
Lichtontwerp: Ellen Knops
Productie: DansBrabant en Podium Bloos
Dramaturgie: Anne-Marije van den Bersselaar en Moos van den Broek
Met dank aan: LeineRoebana, ICK Amsterdam
Met ondersteuning van: het Performing Arts Residency programma, Banff Centre for Arts and Creativity (Canada)