Vierde editie Moving Futures Festival komt eraan!

29 november 2017

Vanaf 25 januari 2018 reist het dansfestival Moving Futures voor de vierde keer langs verschillende steden in Nederland. Het festival toont ons de nieuwe gezichten van de hedendaagse dans. In een veelzijdig programma schetst het festival de contouren van een eigenzinnige generatie die voorop loopt en de dansdiscipline oprekt. Een initiatief van de vijf landelijke productiehuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision.

Fysiek experiment
De nieuwe generatie werkt discipline-overstijgend en vindt nieuwe vormen voor actuele thema’s. Zo combineert Guilherme Miotto op virtuoze wijze cutting edge breakdance, experimentele hiphop en hedendaagse dans in Even Worse. Dansers Shane Boers, Simon Bus en Evangelos Biskas zoeken de grenzen op van hun motoriek; de machteloosheid van het bestaan vertaald in lichamelijkheid. Lichtvoetiger is het speelseInfinite Games waarin Jonas Frey en Joseph Simon inzoomen op de eindeloze mogelijkheden van een hiphop battle. Het jonge makersduo Evangelos Biskas en Elysia McMullen toont de voorstelling In Search of a Title waarin de grens tussen muzikant, danser en performer vervaagt. Langzaam verdwijnen in vorm en vormeloosheid doen Hilde Elbers en Judit Ruiz Onandi in het oceanische duet Yeah but no but yeah. De onrust en het tumult van een lichaam in transformatie is te zien in Die Verwandlung van Sophie Mayeux.

Dans van binnenuit 
Net als in vorige edities kan het publiek het werk ook letterlijk van binnenuit beleven. Connor Schumacher nodigt de toeschouwer uit in het futuristische digitale spiegelparadijs Transitioning Performance. Naast de drie dansers wordt de kijker hierin met muziek en projecties, langzaam in beweging gezet. The100Hands delen in 25Feet ook het speelvlak met de bezoeker en gaan met hen een fysieke confrontatie aan in een intiem onderzoek naar het sociale en persoonlijke domein.

Gender, seksualiteit en identiteit
Alle makers uit het festival vertrekken vanuit persoonlijke en maatschappelijke thema’s van nu. Onder andere de onderwerpen gender, seksualiteit en identiteit spelen een bijzondere rol in deze editie. Het danscollectief NEON nodigt ons bijvoorbeeld uit in een wereld van homo’s en cyborgs in Körper | Körper  en Jija Sohn kruipt in de huid van de Japanse Kyabajō om ons de geneugten en de perversiteit van deze figuur te tonen. Het controversiële ballet “Prélude à l’après-midi d’un faune” (1912) van Vaslav Nijinksi wordt door Joseph Simon in een nieuw jasje gestoken in de dansfilm Le Faune. Als bespieder van vier vrouwelijke nimfen vraag je je af of jij het niet zelf bent die bekeken wordt. Het mannelijke en vrouwelijke wordt door Igor Vrebac en componist Tonny Nobel blootgelegd in het hypnotiserende sexy ritueel TRÆNS. En ook Moreno Perna leidt ons van een clichématig vrouwbeeld naar een meer androgyn perspectief in zijn solo XYX.

Achter de schermen
Tijdens het Moving Futures festival krijgt het publiek, naast voorstellingen, ook een kijkje achter de schermen van de hedendaagse dans. Met interactieve inleidingen en nagesprekken met en door de makers zelf, spoedcursussen en workshops ontdek je wat er aan een voorstelling vooraf gaat en wat jij als toeschouwer betekent voor de ontwikkeling van een opkomende choreograaf.

Premières
2 feb ’18 | filmpremière Le Faune – Joseph Simon
Theater a/d Rijn, Arnhem

16 mrt ’18 | Clara – Natalia de Miguel / Singular – Johanna Tengan
Rotterdamse Schouwburg

29 mrt ’18 | première Kyabajō – Jija Sohn + AerowavesTwenty17
Theater Bellevue, Amsterdam

Moving Futures is een initiatief van: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. Mede mogelijk gemaakt door: Bank Giro Loterij Fonds, BNG Cultuurfonds, Stichting Diorapthe, Fonds21, Fonds Podiumkunsten, Janivo Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds.