Marta & Kim

Kim-Jomi Fischer (1985) en Marta Alstadsæter (1990) ontmoetten elkaar in 2015. Hun verschillende achtergrond – één een hedendaagse danser, één een circus-artiest – vormde de aanleiding voor een bloeiende samenwerking. Sinds hun ontmoeting ontwikkelen ze hun eigen bewegingstaal door te duiken in de verschillende mogelijkheden en kwaliteiten die hun samenspel teweegbrengt. Ze creëren werk dat verder gaat dan de kaders van hun disciplines waarbij de onderlinge communicatie het vertrekpunt vormt.

In 2017 nodigde Dansateliers het duo uit voor One Night’s Dance. Ze ontwikkelden hier het duet As much as it is worth. In 2018 werkten ze o.a. in residentie bij Dansateliers verder aan hun bestaande werk Engel dat als avondvullende voorstelling in première ging in Harstad, Noorwegen, en haar Nederlandse première beleefde in Podium Bloos, Breda. Op 27 januari 2018 ontvingen Kim & Marta de BNG Bank Dansprijs voor het concept van Engel. Als onderdeel van de prijs reisde de voorstelling mee met de tournee van DansClick 18-19. Daarna toerde Engel in een langere versie zelfstandig door Nederland en daarbuiten. In 2019 zijn Marta & Kim genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.

Beeld: Paul Sixta
Joseph Simon

Joseph Simon (Frankrijk, 1989) kwam in aanraking met dans via breakdance. Zijn brede interesse zorgde ervoor dat hij ervaring op deed met o.a. gymnastiek, tricking en verschillende basisvormen van modern-jazz en ballet. In 2014, studeerde hij af aan ArtEZ School of Dance in Arnhem. Gedurende zijn studie onderzocht hij de relatie tussen urban dansvormen en hedendaagse bewegingsvormen. Zijn doorgaande interesse hiervoor leidde tot samenwerkingen met Alida Dors, Jochen Heckmann, Erik Kaiel en Jean-Guillaume Weis, grote inspiratiebronnen voor hem als maker. Sinds 2015 werkt Joseph onder de vleugels van Dansateliers. Hier ontwikkelde hij het concept voor zijn solo Essais sur la danse classique, maakte hij Allegory of a Night tijdens One Night’s Dance 2015, de solo Third Culture Kid (2016) en het duet Infinite Games (2017) in samenwerking met Jonas Frey. In 2019 toert hij met zijn solo Chameleon als onderdeel van het Moving Futures Festival.

Zijn korte dansfilm Le Faune  en zijn voorstelling Ballet Russe verschenen als onderdeel van zijn Ballet Fantasies. In deze serie verbindt Joseph de traditionele wereld van ballet met persoonlijke fascinaties en ervaringen en geeft hij hiermee de dansvorm een nieuwe twist.

Beeld: Barbara Dietl
OSA+MUJIKA

OSA+MUJIKA is het resultaat van een artistieke uitwisseling tussen Jaiotz Osa en Xabier Mujika. Hun samenwerking is een optelsom van twee creatieve werelden: die van dans en die van scenografie/kostuumontwerp. Hun streven is om visuele verhalen te vertellen. Het doel is om alle beelden die door hun hoofd dwarrelen vorm en betekenis te geven, en deze uit te dragen in zowel beweging als audio-visueel. Zodoende is de OSA+MUJIKA samenwerking het resultaat van de behoefte om hun ambities op het gebied van dans en visuele kunst te verwezenlijken.

Hun eerste voorstelling Suddenly was geselecteerd voor RedAcieloAbierto 2017 en stond op nationale en internationale festivals. Hun eerste avondvullende voorstelling Suddenly III ging in februari 2018 in première in het Gazteszena theater in Donostia (Spanje). Momenteel is Suddenly III op tournee, nadat het stuk was geselecteerd voor het Danza a Escena Circuit 2019.

Na deze eerste ervaringen maakten ze de stukken Produto (in opdracht van de KALE Company, Porto), KENOPHOBIA en EXPECTATIONS WILL NOT KILL YOU.

In 2020 zijn ze onderdeel van het uitwisselingsproject tussen Dansateliers en het Spaanse Akzuna Zentroa. Hun werk Loser gaat in première tijdens het Moving Futures Festival 2020 in Rotterdam.

Moreno Perna

Moreno Perna (1989) is een Italiaanse performer en choreograaf, gevestigd in Amsterdam. Na zijn afstuderen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, werkte hij tussen 2014 en 2018 samen met Jan Fabre. Zijn werk richt zich op het vinden van het diepe en inhoudelijke menselijke achter sociale maskers, door middel van beweging en spiritueel onderzoek met zijn “Auratische Praktijk”

Keren Rosenberg

Keren Rosenberg (IL) is een Amsterdamse performer, choreograaf en bewegingsonderzoeker. Met haar artistieke stem probeert Keren een fysieke en sociale politieke blik te verwoorden op het lichaam en de omgeving waarin het functioneert. Ze creëert met haar stem hybride ervaringen voor het publiek tussen een nachtclub en een podium, tussen een rockconcert en een tentoonstellingsruimte, waarbij ze samenwerkt met soulmate-kunstenaars op het gebied van fotografie, film, design en geluid.  Keren is artist in residence bij Dansmakers Amsterdam, ondersteund door het Fonds Podiumkunsten.

Lois Alexander

Lois Alexander (Verenigde Staten, 1991) is danseres en choreograaf en woont in Amsterdam. Lois studeerde in 2014 af aan The Juilliard School met een Bachelor of Fine Arts in Dance. Ze werkte samen met choreografen en regisseurs als Stijn Celis, Christoph Winkler, Romeo Castellucci, Susanne Linke en Zufit Simon.

Met haar choreografieën laat zij zich inspireren door natuurlijke processen en gebeurtenissen. Werkend met tijd, ruimte, verandering en transformatie, is Lois nieuwsgierig hoe ze haar ervaringen nieuwe dimensies kan geven.

In 2018 maakte zij haar eerste solo, Fading Fire, die in première ging in Dansmakers Amsterdam en vervolgens met het Moving Futures Festival 2019 door Nederland toerde.

Haar tweede solo, Neptune, is een samenwerking met scenografe Nina Kay. Het proces begon tijdens de New Adventures Residency in 2019 en zal worden uitgebreid tijdens haar 3 Package Deal ontwikkelingsjaar met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en in coproductie met Dansmakers Amsterdam. Lois is ook een gecertificeerde Polestar Pilates-trainer.

Andreas Hannes

Andreas Hannes (GR, 1987) is opgeleid als percussionist en choreograaf en heeft een passie voor film. Als onafhankelijk filmmaker en kunstenaar was hij mede oprichter van Small House Productions, een platform voor internationale en interdisciplinaire projecten (2011-2015). Daarnaast was hij actief als maatschappelijk werker. Vanuit zijn ervaring als coach van weerbaarheidstrainingen, ontwikkelde hij een werkmethodologie die ook performance en media omvat. Momenteel is hij als programmeur en producent verbonden aan Cinedans FEST in Amsterdam.

 

Andreas ontving voor zijn afstudeerwerk The City, a skipping piece (School voor Nieuwe Dansontwikkeling 2018 – AHK) het Moving Forward Traject. Zijn artistieke werk vat hij samen onder de notie van afstanden zowel relationele, fysieke als metafysische. Hij is gefascineerd door wat als gelijkaardig of anders wordt beschouwd tussen lichamen, tradities en disciplines, en werkt met het spanningsveld daartussen. In 2019 ontving hij de Young Artsupport Award Amsterdam.

Anton van der Sluis

Anton van der Sluis studeerde in 2016 af van de Mime Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds zijn afstuderen is hij werkzaam in het gebied tussen theater en dans: hij speelde o.a. in producties van Igor Vrebac (Macho Macho, dat de Amsterdam Fringe Award 2016 won) en Jasper van Luijk (Happily Ever After). Via het talentontwikkelingsprogramma van Jakop Ahlbom Company startte hij met het ontwikkelen van eigen werk. Anton is een begaafd fysiek performer met een bijna ongelooflijke controle over het lichaam.

Theater en dans zijn voor Anton manieren om zijn eigen onderbewustzijn vorm te geven. Anton is gefascineerd door de (on)mogelijkheden van het lichaam en haar verbeeldingskracht. In zijn werk spreekt hij de fysieke empathie en de verbeelding van de kijker aan, waardoor zij hun eigen lichaam en fantasie mogen herontdekken. Tijdens Moving Futures Festival 2020 reist hij mee met zijn speelse, humorvolle fysieke performance Mind the Body.

www.languagenoproblem.com

Arnhemse Meisjes

Danscollectief Arnhemse Meisjes bestaat uit zes professionele dansers van Arnhemse bodem: Inbal Abir, Aida Guirro Salinas, Yeli Beurskens, Anna Fransen, Kim Tuerlings en Fernanda Silva, allen alumni van de ArtEZ dansacademie in Arnhem. De Arnhemse Meisjes zijn gespecialiseerd in het maken van voorstellingen en performances op (buiten)locaties.

Bij gebrek aan plaatsen voor jonge dansers om te trainen, creëren en performen, zette ze het platform ‘New Seeds’ op. Via dit platform creëren ze een sterke dans community: vier keer per jaar cureren ze Dance Flavours Performance Night en daarnaast organiseren ze diverse workshops op het gebied van dans voor scholen, amateurs en dansprofessionals. Sinds kort geven ze Movement Classes in Theater a/d Rijn in Arnhem.

Tijdens Moving Futures Festival 2020 is hun succesvolle locatievoorstelling see me notice you te zien, én gaat hun gloednieuwe voorstelling Verlaten Vrouwen in première in Arnhem.

Ruben Chi

Ruben Chi (oprichter ‘Ghetto Funk Collective’ en vijfvoudig winnaar Juste Debout, organisator SoulCypher) is urban danser, choreograaf en docent met roots in de hiphop cultuur. Na zijn opleiding Artiest Dans Urban, werd Chi  internationaal bekend en geroemd als uitvoerend danser (o.a. voor Armin van Buuren en Ladies of Soul) en reisde de wereld rond om te dansen in grote shows en battles. 

Nu richt hij zich bij productiehuis De Nieuwe Oost op zijn ambities als dansmaker en werkt aan zijn eerste voorstelling Moving Sounds, waarin verschillende dansculturen en livemuziek samenkomen. Zijn doel is via urban dans verbindingen te maken die voorbij alle culturen gaan.

Ruben is naast danser en choreograaf een spil in de urban scène: als organisator van het urban-event SoulCypher biedt hij door middel van met battles, jams, workshops en talkshows een plek voor urban culture in Arnhem, een platform voor uitwisseling tussen nationale en internationale urban dansers. 

Sigrid Stigsdatter Mathiassen

Sigrid Stigsdatter Mathiassen (1990, DK) is choreograaf, performer en vocalist. Ze voltooide haar studie aan de SNDO (School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling – AHK) met het stuk Remembrane. Als maker gebruikt Sigrid zowel woorden als beweging als hulpmiddel om de grens tussen werkelijkheid en verbeelding te vervagen. In 2018 ontwikkelde Sigrid als onderdeel van het Moving Forward Traject nieuw werk in residentie bij de verschillende danshuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Random Collision en De Nieuwe Oost. In 2019 toerde ze met haar voorstelling Hope & Heavy Metal als onderdeel van het Moving Futures Festival. Momenteel werkt ze aan een nieuw stuk, dat in première zal gaan tijdens het Moving Futures Festival 2020.

Judith Clijsters

Na haar studies aan the Northern School of Contemporary Dance (UK) en tournees met Phoenix Dance Theater (UK), verhuisde Judith in 2010 terug naar Antwerpen, waar ze haar passie en interesse voor lichaamsbeweging én lichaamsbewustzijn voortzette. Zij doet dat via performances, workshops, coaching en eigen werk.

Foto: Maarten Mellemans.

The100Hands

Sinds 2014 maakt The100Hands, o.l.v. Jasper Džuki Jelen and Mojra Vogelnik Škerlj, interactieve dansvoorstellingen op locatie en in het theater. Het fysieke vocabulaire van dit duo komt voort uit hun achtergrond in moderne dans, partnering, martial arts en architectuur. Ze ontwikkelen een fysiek, tactiel en acrobatisch dansvocabulaire dat zich sterk verhoudt tot de ruimte. Hun open en speelse houding nodigt het publiek uit onderdeel te worden van de voorstelling.

The100Hands reist langs internationale festivals, en boekte succes in België, Egypte, Zweden, Denemarken en Duitsland. 25Feet is de eerste officiële première van dit gezelschap in Nederland, welke eerder te zien was op Festival Cement 2017. The100Hands wordt ondersteund door PLAN Talentontwikkeling Noord-Brabant.

Annemijn Rijk

Annemijn Rijk (1993) studeerde in 2016 af aan de Bachelor of Choreography van de Fontys Dance Academy. Met het lichaam als basis en referentiepunt voor wat ons bindt, is dans voor haar het optimale medium voor communicatie. Annemijns werk is zowel fysiek als theatraal, waardoor ze meerdere lagen aanboort. Momenteel werkt ze als freelance choreograaf met Noord-Brabant als uitvalsbasis.

 

Karel Tuytschaever / BARRY

Karel Tuytschaever (°1985) studeert in 2007 af aan de acteursopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, onder leiding van Dora van der Groen. Hij hecht veel belang aan de wisselwerking tussen zijn uitvoerend werk als speler, zijn onderzoekstraject en eigen werk als maker en zijn docentschap. Zijn achtergronden theater en dans spelen een cruciale rol in deze driehoek.

In september 2015 wordt BARRY opgericht vanuit de noodzaak een omgeving te creëren waarin het hybride werk van Karel ondersteunt, gemaakt en verspreid kan worden. Sinds september 2017 werkt BARRY onder de vleugels van Makershuis Tilburg.

Vertrekkend vanuit een passie voor het lichaam toont BARRY creaties die laveren tussen het performatieve en het museale werk, steeds met aandacht voor geluid en beeld. Het hybride oeuvre omvat naast (dans)voorstellingen onder andere ook installaties, theaterteksten, een onderzoekpublicatie en films.

Karel start begin 2019 als maker bij DansBrabant, waar hij de komende jaren in een langlopend traject mee samenwerkt.

Foto: copyright Louise De Groef